Bild 1Bild 3Bild 4Bild 2Bild 8Bild 7

Om glasfusing

Glasfusing är en mycket gammal teknik för att arbeta med glas. Egypterna och Romarna var de som utvecklade tekniken, där glaset brändes i speciella ugnar vid 800-900 grader Celsius, redan för 4000 år sedan. Efter att ha varit en bortglömd teknik i flera hundra år, återupptäcktes den i USA, så sent som på 1940-talet.

Vi använder mestadels glas med COE 96 men också med COE 90 till våra smycken. Transparenta glas finns i ett flertal färger och opaka glas är mycket färgstarka. Iridiserat glas har ett ytskikt som gör att glaset ser regnbågsskimrande ut. Dichroiskt glas har ett skikt av gnistrande metalloxider som ändrar nyans när man ser på det från olika vinklar.

Vi använder olika handverktyg och maskiner vid bearbetning av glaset. I ugnen smälts olika glasdetaljer samman. Vi använder en brännkurva där topptemperaturen är mellan 750-810 grader beroende på vilket utseende smycket ska ha. Tiden på kurvan är ca 18 timmar och den mesta tiden går åt till att få smycket att svalna av.

Filmen till vänster visar hur vi tillverkar ett glassmycke i fusingteknik. Smycket blev en av våra mest uppskattade 2012.

Vi använder munskydd då vi skär och knäcker glaset. Vi upptäkte en dag när solen sken ner i vår verkstad att keramiskt fiber steg uppåt som ett dammoln. Vi använder munskyddet även då vi tar de färdiga smycken från ugnen till tvätten.

Filmen är gjord med en I-phone med bilden på högkant. Vi kommer att göra fler filmer och publicera dessa på hemsidan allt eftersom. Då kommer vi att göra filmen så den blir betydligt bredare.

Om våra Armband

Avkapning i olika längder

Förborrning inför stiftningen

Limning av läderband och stållåset

Stålstiftet slås in i låset

Limning av glasberlocker